AaboFix

Deze maand in Dakenraad: AaboFix, projectgericht maatwerk voorkomt logistieke chaos

 

De stanslijn waarmee de parkerplaatjes van AaboFix worden gemaakt. Onderdeel van onze bevestigingssystemen.

Artikel verschenen in Dakenraad. nr 125. Klik hier voor het originele artikel

Het bevestigen van dakbedekkingen is door de grote verscheidenheid in isolatiematerialen, dakbedekkingssystemen en onderconstructies een belangrijk onderdeel van het dakdekkerswerk geworden. Met de nieuwe eisen voor de warmteweerstand met de grotere isolatiedikten als gevolg en de veranderende regelgeving wordt de wijze van bevestigen ingewikkelder omdat de variatie in bevestigingsmogelijkheden toeneemt. Naast de gevestigde marktpartijen heeft zich een nieuwe grote marktpartij gemeld, die ondersteuning verleent aan alle vestigingen van Aabo Trading onder het merk AaboFix.

Metingen, demonstratie en advies op locatie

Het beheer van materialen die overblijven van een (dak)project is een onderschatte discipline, die tot een verzamelstoornis kan leiden. Toegespitst op dakschroeven: “Die 500 schroeven van 160 mm lang, die gooien we niet weg, net zo min als die 900 schroeven van 120 mm en wat te denken van die 300 tules”. Het is heel herkenbaar, vergelijk het maar met uw werkkamer of uw e-mail mappen. Als u het niet beheert zoals een goede secretaresse dat doet, gaat het geheid mis. Alles wat binnenkomt of weggaat, moet direct volgens een vast patroon worden geordend, geregistreerd en opgeborgen. Belangrijk is ook dat wat weg kan, direct weggaat. Zo begint het gesprek met Jurgen Heuts en Herman Hermsen van AaboFix om maar aan te geven waar de focus en de kracht van deze nieuwe business unit van Aabo ligt. Heuts: “Naast de grote projecten hebben wij onder onze vaste klanten bijzonder veel dakbedekkers, installatiebedrijven en ZZP’ers, die veel relatief kleine werken hebben.

Dat betekent dat er vanuitgaande dat geen werk hetzelfde is, er veel – even toegespitst op dakschroeven – verschillende soorten en afmetingen moeten worden besteld. Als ze dat niet goed organiseren, ontstaat er een serieus en kostbaar overschotprobleem. Dat hebben wij opgelost door de mogelijkheid te bieden om per project de juiste aantallen te berekenen en te leveren, waardoor er geen situatie van: ‘zonde van’ ontstaat.” Heuts is verantwoordelijk voor de unit, regelt de inkoop en productie en is de vraagbaak voor de filialen. Hermsen is accountmanager en is meestal op pad met een grote promobus om demonstraties en voorlichting te geven.

Service en ondersteuning

Aabofix heeft een centraal magazijn in Eindhoven met een nieuwe geautomatiseerde productielijn voor stalen drukverdeel platen. Ook is er een montageafdeling waar schroefsystemen worden voorgemonteerd en waar de kleinverpakkingen op maat worden gemaakt. Heuts: “ We hebben standaardverpakkingen met als optie een kleinverpakking toegespitst op een project of kleinere daken. Alle bevestigers worden in kunststof emmers geleverd, dus geen vochtgevoelige kartonnen verpakkingen, of het nou schroeven, tules of asfaltnagels zijn. Alle bevestigers zijn door KiwaBDA Testing getest op de essentiële kenmerken, die in al onze DoP’s (Declarations of Performance) zijn vermeld. Zo is er informatie beschikbaar over corrosieweerstand, uittrekwaarde, overtrekwaarde, unwinding (terugdraai-effect van schroeven in stalen onderconstructie), windbelastingstesten en veroudering van de kunststof tules. Naast het assortiment – dat is toegesneden op de Nederlandse markt – hebben we ook de alleen vertegenwoordiging voor het totale programma van de vlakdakbevestigers van EJOT-Duitsland.”

Dienstbaarheid

Hermsen is een ervaren dakenman, die is aangetrokken om de 17 filialen in de dagelijkse praktijk te ondersteunen. Op bestaande daken voert hij bijvoorbeeld trekproeven uit om de juiste bevestigers te kunnen adviseren in combinatie met de aangetroffen onderconstructie. De service is compleet tot aan het verzorgen van windweerstandsberekeningen toe. Hermsen: “De promobus is compleet ingericht, waardoor we op locatie kunnen laten zien wat we kunnen leveren en wat de prestaties kunnen zijn. Het zijn niet alleen bevestigers, maar ook een assortiment aan verspuitbare daklijmen. In voorkomende gevallen assisteren we ook bij de start van een project om het proces goed te laten verlopen. Het is voor mij een geweldige uitdaging om zo dienstbaar te zijn aan het gehele verkoopapparaat.”

Gereedschappen

Heuts: “We werken nauw samen met onze collega’s van Aabo-Tools, dat betekent dat we ook de juiste gereedschappen kunnen inzetten product- en projectgericht. Ook deze business-unit verleent vergelijkbare ondersteuning op locatie met een promobus.” Hermsen: “Wat mij aantrekt in deze onderneming is de positie van adviserende groothandel voor een heel divers klantenbestand”.

 

Bron: Dakenraad 125

Tekst: Albert F. van den Hout

Het originele artikel